Aloita tavoitteesta

Aloita tavoitteesta

On todella vaikeaa kokea onnistumisen tunnetta tai nähdä asioiden edistyvän, jos ei tiedä, mitä tavoittelee.

Minulta kysytään usein, että mihin valmennuksesta on hyötyä. Aika ajoin sitä törmää itsekin listoihin siitä, tästä ja tuosta, joihin valmennus tarjoaa vastauksia. Tällöin tietysti herää kysymys siitä, voiko näin tosiaan olla. Voiko jokin menetelmä todella tarjota vastauksen kaikkiin elämän eri osa-alueiden haasteisiin?

Valmennuksesta on moneksi juuri sen takia, että sen ytimenä on itsetuntemuksen lisääntyminen sekä omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistaminen. Sen vuoksi ei ole suurta eroa siinä, tuleeko asiakas valmentajan juttusille urakysymysten vai ajanhallinnan tai ihmissuhteiden takia. Valmennus ei ole valmis vastaus mihinkään, vaan se on pikemminkin työkalupakki hyvin monenlaisiin kysymyksiin. Itselläni on ollut asiakkaita, jotka ovat halunneet pohtia urakuvioitaan sekä vastaavasti asiakkaita, jotka ovat halunneet oppia olemaan enemmän läsnä.

Yksi uusi näkökulma valmennuksen hyötyihin löytyi yhteistyöstä Treenipäivän kanssa. Treenipäivä on aivan uudenlainen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvä tapahtuma, joka järjestetään Helsingissä Narinkkatorilla lauantaina 12.9. Konseptin takana oleva tapahtumamarkkinointitoimisto Revoltti Oy haluaa tapahtuman avulla kannustaa ihmisiä pitämään parempaa huolta omasta hyvinvoinnistaan. Olen itse äärettömän iloinen siitä, että myös GoodCo haluttiin mukaan tuomaan fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös näkökulmaa siitä, miten henkisestä hyvinvoinnistaan voi pitää huolta ja miten suuri merkitys omilla mielikuvilla on muuhun suoriutumiseen. Tapahtumaa varten rekrytoidun Treenijengin kanssa aloitettiin hommat tarkistelemalla heidän tavoitteita ja motivaatiota, ja sama homma jatkuu kaikkien kävijöiden kanssa itse Treenipäivänä.

Erilaiset mielikuvaharjoitteet ja mentaalivalmennus ovat olleet jo pitkään osana huippu-urheilijoiden valmennusta, mutta edelleenkään ne eivät ole kovin tuttuja tavalliselle arkiliikkujalle. Moni meistä käy hiki päässä polkemassa spinning-pyörää tai cross traineria viikosta ja kuukaudesta toiseen asettamatta itselle mitään sen kummempaa tavoitetta. Eihän siinä tietenkään mitään väärää ole, hyvä vain jos silti tulee liikuttua säännöllisesti. Mutta on todella vaikeaa kokea onnistumisen tunnetta tai nähdä mitään edistystä, jos ei edes tiedä, mitä tavoittelee! Onko siis ihme, jos yhtäkkiä huomaakin salikortin unohtuneen jonnekin lipaston laatikon uumeniin tai repun taskun pohjalle (nimimerkillä ”Eräänkin kuntokeskuksen pitkäaikainen kannatusjäsen”)?

Tavoitettaan kannattaa tarkastella kriittisesti myös siltä kantilta, että onko se tosiaan oma. Haluanko minä tätä todella vai tuleeko tavoite jostain ulkoapäin? Onko minulle tärkeää laihduttaa 5 kg vai tuleeko paine siihen ympäristöstä? Meillä kaikilla on elämässämme kasapäin tavoitteita, jotka eivät ole meidän itse asettamia emmekä välttämättä voi niihin paljoakaan vaikuttaa. Se, mikä erottaa sisältäpäin ohjautuvat tavoitteet muista, on niihin ikään kuin sisäänrakennettu motivaatio. Meitä ei tarvitse yleensä kovasti erikseen patistella sellaisten asioiden tavoitteluun, mitkä ovat meille oikeasti tärkeitä. Jos siis tarkastelee vaikka kuntosalille ja lenkille lähtemistä tästä näkökulmasta ja miettii, mitä minulle tärkeitä asioita esimerkiksi painonpudotus tai parempi fyysinen kunto mahdollistaa, voi toimeen tarttuminen ja motivaation ylläpitäminen olla helpompaa. Tämä kuulostaa älyttömän yksinkertaiselta ja itsestäänselvältä asialta, mutta yllättävän usein hyvän tavoitteen asettaminen on ensimmäinen kohta, missä mennään metsään.

Jatkan tästä aiheesta myöhemmin, mutta vinkkaanpa lopuksi vielä, että kannattaa tulla piipahtamaan Narinkka-torilla ensi viikon lauantaina 12.9.! GoodCo:lla on siellä oma teltta sekä lavaesiintymisvuoro, jolloin puhun erityisesti motivaatiosta. Lisäksi pyöräytän tässä käyntiin pienen arvonnan. Jos siis haluat voittaa itsellesi ja seuralaisellesi ilmaisen kuntotestin, kommentoi tätä postausta joko blogin kommenttiosiossa tai Facebookin puolella ja kerro, kenet ottaisit mukaasi treenaamaan. Treenin päätteeksi saat henkilökohtaisen kuntokortin sekä lahjakassin, joka sisältää lahjakortin myös GoodCo:lta! Arvonta suoritetaan 10.9. ja ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti, joten muistathan lisätä mukaan sähköpostiosoitteesi.

 

Kuva: Treenipäivä

Seuraava kirjoitus:
Edellinen kirjoitus:
Ei kommentteja

Kommentointi on suljettu.