Tekeminen vs. oleminen

Tekeminen vs. oleminen

Elämäämme määrittää nykyään usein erilaisten asioiden tekeminen.

”Mitä teit viikonloppuna?”

”Mitä aiot tehdä lomalla?”

”Mitä teet työksesi?”

”Mitä olet tekemässä juuri nyt?”

Kiirehdimme ympäriinsä töihin, palaveriin, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan, kotiin. Ja jos jostain syystä matkamme takkuaa, junat myöhästelevät tai auto jumittuu ruuhkaan, turhaudumme ja poltamme hermomme. Ainainen kiire on arjessa mukana, olemme jatkuvasti myöhässä tai menossa, tai ainakin suunnittelemme menevämme jonnekin. Skippaamme aamiaisen, syömme lounaan työpisteellä, nappaamme kahvin mukaan ja hörpimme sen matkalla. Multi-taskaamme, jotta kaaosmainen tehtävälista lyhenisi edes jostain päästä. Joskus tämä sama jatkuu myös kotona. Istumme vierekkäin tuijottaen kumpikin tiiviisti omaa älypuhelintamme tai tablettiamme ja annamme läheisillemme vain puolittaisia vastauksia johonkin, mitä oletamme näiden sanoneen.

Hengitä.

Hengittämisestä on hyvä aloittaa. Mindfulness eli tietoisuustaidot korostaa hengittämistä ja siihen keskittymistä. Hengittäessä voi keskittyä tekemisen sijaan olemiseen.

Meillä kaikilla on taito vain olla. Olemme hallinneet tämän taidon lapsena erinomaisesti, se vain katoaa meiltä matkan varrella. Olemisen taitoa voi onneksi harjoitella ja sen voi oppia uudestaan. Olennaista on huomion kiinnittäminen hetkeksi itseä ympäröiviin asioihin: ääniin, tuoksuihin, tuntemuksiin, ihmisiin. Voit vain istua hetken paikoillasi ja tarkastella kaikkea, mitä ympäristössäsi huomaat. Sen sijaan, että ruuhkabussissa tuijottaisit älypuhelimesi näyttöä, katsele ympärillesi. Kiinnitä huomiosi hengitykseen, anna sen virrata tasaisesti ja vain havainnoi ympäristöäsi. Vaihtoehtoisesti voit sulkea silmäsi ja keskittyä kuulemaan, mitä ympärilläsi tapahtuu. Kotisohvalla keskity tuntemaan, miltä vaikkapa lemmikkisi turkki tuntuu, kun rapsutat sitä tai katso keskustelukumppaniasi suoraan silmiin, kun hän puhuu sinulle.

Olemisessa olennaista on oleminen. Olla läsnä juuri siinä hetkessä, tässä ja nyt

 

 

Edellinen kirjoitus:
Ei kommentteja

Kommentointi on suljettu.