Arvot arjen keskellä

Arvot arjen keskellä

Kuinka paljon ja millä tavoin sinulle tärkeät arvot näkyvät elämässäsi joka päivä?

Elokuun viimeistä viikkoa viedään ja syksy saa kohta pyörähtää käyntiin oikein kunnolla. Tuntuu, että eri mediat ovat olleet pullollaan erilaisia vinkkejä ja listoja siitä, kuinka tehdä lomalta paluu arkeen itselle mahdollisimman helpoksi ja kuinka taas orientoitua työhön ja muihin rutiineihin. Itsekin olin ajatellut kirjoittaa sanasen aiheeseen liittyen, mutta joku siinä vain tökki.

Oli kovin vaikeaa alkaa kirjoittaa lyhyttä blogipostausta jostain sellaisesta aiheesta, missä on niin monta muuttujaa ja niin monta totuutta. On valtava kirjo kovin erityyppisiä töitä ja siksi erilaiset vinkkilistat tuntuvat usein siltä, että ne on kirjoitettu vain yhdestä melko kapeasta näkökulmasta. Toisilla meistä on aivan eri mahdollisuudet vaikuttaa työpäiviemme sisältöön ja rytmiin, kuin toisilla. Vastaavasti siinä työn ulkopuolelle jäävässä arjessa on myös kovin paljon variaatioita, että helposti tulee itsekin kirjoittaneeksi sisältöä, mikä jää joko ylimalkaiseksi tai pätee vain yhteen pieneen osaan lukijoista. Kolmas ulottuvuus on tietenkin se, ettei kaikki suinkaan ole syystä tai toisesta mukana työelämässä.

Pohtiessani ja kipuillessani blogipostauksen venymistä löysin lopulta mielestäni sen villakoiran ytimen. Ehkä kyse ei oikeastaan ole siitä, kuinka palata pehmeästi arkeen ja kuinka saada lomalla (toivottavasti) täydennetyt energiavarastot riittämään mahdollisimman pitkälle syksyyn ja talveen. Oleellisempaa on, kuinka muokata siitä arjesta mahdollisimman pitkälti sellaista, ettei siitä edes välttämättä kaipaisi lomalle!

Mietitäänpä hetkinen: Mikä erottaa loman ja muun arjen toisistaan? Lomalla meillä on yleensä aikaa keskittyä niihin asioihin, joita itse pidämme tärkeinä. On aikaa perheelle ja ystäville, on aikaa harrastuksille ja itsestään huolehtimiselle, on aikaa rentoutumiselle. Näiden kaikkien kuitenkin soisi olevan merkittävä osa arkeamme, sillä sitähän elämä suurimmaksi osaksi on. Arjen kiireiden keskellä on todella helppo solahtaa suoritusmoodiin ja ajatella kaikkia niitä asioita, mitkä ovat vielä tekemättä ja mitä pitäisi muistaa hoitaa. Kuitenkin, kun oikein tarkkaan mietitään, harva näistä on lopulta elintärkeitä tai arvoasteikossamme edes kovin korkealla.

Tee itsellesi palvelus ja listaa paperille kolme tärkeintä arvoasi. Mieti tämän jälkeen, kuinka paljon nämä arvot näkyvät elämässäsi joka päivä. Kuinka paljon annat niille aikaa ja tilaa, ja kuinka paljon teet tietoisesti valintoja niiden mukaan? Onko jotain, mitä voisit tämän syksyn aikana arjessasi muuttaa, jotta se olisi enemmän sinun arvojesi näköistä ja mukaista? Työelämässä olevien kannattaa pohtia myös oman työnsä merkitystä. Kaikille työ ei välttämättä ole se oma suurin intohimo, mutta siitäkin on hyvä löytää arvo ja merkitys, miksi työtä tekee. Jos itse työ ei tunnu merkitykselliseltä tai arvokkaalta, niin voi pohtia mielessään niitä itselle tärkeitä asioita, mitä vaikkapa työstä saatu palkka mahdollistaa.

Arvojen mukaan eläminen on yksi kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kulmakivistä.  Filosofi Frank Martela on kiteyttänyt mielestäni hienosti sanoessaan, että onnellisuus syntyy ikään kuin sivutuotteena, kun toteuttaa itselle merkityksellisiä asioita ollen samalla merkityksellinen myös muille. Omasta hyvinvoinnistaan kannattaa pitää huolta ympäri vuoden ihan jo siksi, että silloin sitä jaksaa antaa itsestään enemmän myös läheisilleen. Myös muulloin, kuin lomalla.

Ei kommentteja

Kommentointi on suljettu.