Mitä valmennus on?

Mitä valmennus on?

Valmennus tarjoaa hyvin ratkaisukeskeisen näkökulman siihen, kuinka saada jokin haluttu muutos elämässään aikaiseksi.

Life coaching, elämäntaidonvalmennus, elämäntapavalmennus… Termejä ja nimityksiä on monia, kaikki liippaavat toisiaan ja yleisesti ottaen niillä tarkoitetaan samaa asiaa.Itselleni nämä termit tuntuvat jostain syystä kuitenkin hieman vierailta ja tykkään ennemminkin puhua ihan vain valmennuksesta.

Minulle valmennuksessa on kyse ennen kaikkea itsensä johtamisesta, ei mistään tietystä elämäntavasta tai elämisen taidosta. Kyse on siitä, että tutustuu itseensä, tiedostaa omat ajatuksensa ja ymmärtää, mistä omat tunteet ehkä viestivät ja tätä kautta oppii ymmärtämään paremmin omaa toimintaansa. Isommassa mittakaavassa voi toki olla kyse siitä, että tulee tietoisemmaksi siitä mitä elämältään oikein odottaa, mitä tavoittelee ja minkälaista olisi juuri se omannäköinen elämä. Mutta valmennuksessa ei suinkaan ole aina kyse suurten elämänmuutosten hakemisesta. Joskus se voi olla vain aikaa itselle ja omille ajatuksille, omien tapojen tarkastelua ja jonkinlaista elämän hienosäätöä. Se voi olla uudenlaisen ajanhallintatavan opettelua, uravalmennusta tai läsnäolon taidon opettelua. Toisinaan toki mennään syvemmälle ja tunnustellaan kokonaisvaltaisemmin sitä, missä ollaan nyt ja mitä kohti halutaan mennä.

Yksinkertaistettuna valmennuksella on aina sama kaava: kartoitetaan nykytilanne, määritellään tavoite ja tehdään toimintasuunnitelma sinne pääsemiseksi. Kyseessä on siis hyvin ratkaisukeskeinen näkökulma ja halu saada jokin muutos elämässään aikaiseksi. Muuta ei valmennettavalta edellytetäkään, kuin voimavaroja ja motivaatiota muuttaa itsessään tai elämässään jotain. Valmennus ei siis ole terapiaa, mutta voi toki toimia työkaluna terapian rinnalla. Itse olen muutamaltakin psykologi- ja terapeuttitutultani saanut kuulla, että heidän mielestään valmennus on varsin tervetullut lisä hyvinvointipalveluiden joukkoon. Kummallekin on oma paikkansa.

Itse vertaan usein valmennusta ja terapiaa käyttämällä havainnollistavana esimerkkinä personal trainerin ja fysioterapeutin palveluita. Jos sinulla on jokin vamma, mikä estää sinua treenaamasta täysipainoisesti, menet fysioterapeutille hoitamaan sen kuntoon, jotta voit taas jatkaa kuntoilua normaaliin malliin. Jos taas haasteesi on pikemminkin se, että haluaisit olla paremmassa kunnossa, mutta et oikein tiedä mikä laji sinulle sopisi, kuntosalikortit jäävät aina käyttämättä eikä lenkkeilykään oikein maistu, voit palkata personal trainerin, joka auttaa sinua löytämään itsellesi oikean tavan treenata ja pääsemään tavoitteeseesi. Samalla tavoin valmentajan tehtävänä on palvella sinua, auttaa sinua kirkastamaan oma tavoitteesi, tunnistamaan omat voimavarasi ja auttaa sinua löytämään sinulle oikea tapa kulkea haluamaasi suuntaan.

Valmentaja on olemassa valmennettavaa, ei itseään varten. Valmennuksen tähti ja fokus on aina valmennettava. Välillä kuulee puhuttavan guruista ja henkisistä johtajista, mutta tällä ei ole mitään tekemistä valmennuksen kanssa. Hyvä ja ammattitaitoinen valmentaja on sisäistänyt tehtävänsä ja omaksunut valmentajan ydintaidot. Hän ei neuvo tai johdattele valmennettavaansa, eikä hänellä ole mitään omaa agendaa. Valmennuksen lähtökohtana on aina se, että valmennettava on oman elämänsä asiantuntija ja kaikki vastaukset löytyvät hänestä itsestään. Valmentajan tehtävänä on auttaa häntä tässä prosessissa kaivamalla työkalupakistaan ne oikeat kysymykset ja harjoitukset, joilla asioita voidaan lähteä käsittelemään.

Omalla kohdallani valmentajan ydintaidot tarkoittavat sitä, että olen aidosti läsnä. Tämä tarkoittaa asiakkaan kohtaamista häntä kannustaen ja ilman ennakkovaatimuksia. Olemalla läsnä ikään kuin ”tyhjällä päällä” kunnioitan sitä viisautta ja niitä voimavaroja, joita meissä kummassakin on. Valmennustilanteessa asiakas on sillä hetkellä minun elämäni tärkein ihminen.

 

Kuva © Ulrika Björkstam

Edellinen kirjoitus:
Ei kommentteja

Kommentointi on suljettu.