Toimiva työkalu fokusointiin

Nyt seuraa valmentajan jymypaljastus! Minä olen aina ollut huono asettamaan itselleni tavoitteita ja etenemään suunnitelmallisesti niitä kohti. Olkoon tämä nyt sitten totta tai vain jokin uskomukseni, niin oma käsitykseni asiasta on, ettei suutarin lapsella ole kenkiä.

Näin vuoden alussa tavoitteiden asettaminen tuntuu jälleen ajankohtaiselta aiheelta. Mitä minä tältä vuodelta odotan? Mitä haluan elämässäni muuttaa? Mihin suuntaan haluan edetä? En yleensä tee uuden vuoden lupauksia, mutta viime vuodelle valitsin teeman, mihin erityisesti keskityin pitkin vuotta ja se tuntui hyvältä. Teemani oli rohkeus, ja sen myötä vastaani tuli monia uusia mahdollisuuksia, joihin tartuin epävarmuudestani huolimatta. Tälle vuodelle teemaksi muotoutui fokusointi. Yrittäjälle se on varsin tärkeä taito ja tuntuu, että nyt on oikea aika keskittyä siihen. Uuden taidon tavoittelussa alku voi olla hankalaa. Kuinka lähteä liikkeelle niin, ettei tule otettua liian suurta harppausta kerralla? Löysin tähän onneksi itselleni varsin toimivan lähestymistavan.

Hyvän mielen kortit

Kuva: Maaretta Tukiainen

Ystäväni oli ladannut Susannah Conwayn nettisivuilta materiaalia vuoden 2017 suuntaviivojen suunnittelua varten. Mielenkiinnosta tutustuin itsekin tehtäviin ja ensivilkaisulta ne vaikuttivat ihan hyviltä ja käyttökelpoisilta. Yksi harjoituksista etenkin tuntui kokeilemisen arvoiselta, tosin modifioituna omaan tyyliini paremmin istuvaksi. Käytin harjoituksessa Susannahin suosimien korttien sijaan Maaretta Tukiaisen vuosi sitten lanseeraamia Hyvän mielen kortteja.

Hyvän mielen kortit 2

Kuva: Maaretta Tukiainen

Harjoituksen idea on hyvin simppeli. Nostat korttipakasta ensin keskelle sokkona yhden kortin, joka kuvastaa alkavan vuoden teemaa. Se jälkeen jatkat sokkona nostamista niin, että lopulta sinulla on keskellä olevan kuvan ympärillä jokaiselle 12 kuukaudelle oma erillinen teemansa, mihin keskittyä ja mitä erityisesti juuri tuolloin vaalia. Itse pidän siitä, että tässä ei ole kyse mistään hölynpölystä tai hokkuspokkus-tempuista. Maaretan Hyvän mielen kortit liittyvät hänen kirjoittamaansa kirjaan Hyvän mielen taidot, mikä taas pohjautuu esimerkiksi positiivisen psykologian tuottamaan tutkimustietoon. Maaretta on mielestäni onnistunut oivallisesti konkretisoimaan asioita käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla, ja kortit ovat vain yksi työkalu muiden joukossa.

15078548_1247373258617426_2191543068804714846_n

Kuva: Krista Keltanen

Korteissa on aina jokin kuva, mikä puhuttelee. Elämme visuaalisessa maailmassa ja kuvat välittävät meille aina jotain mielleyhtymiä ja saattavat käynnistää prosesseja alitajunnassamme. Kuvat jäävät meille useimmiten myös hyvin mieleen. Korteissa on myös vahvistuslause esimerkkinä siitä, mitä taito kiteytettynä voisi käytännössä tarkoittaa. Kuitenkin tuo lause on riittävän väljä antamaan tilaa lukijan omille ajatuksille ja tulkinnoille. Yhdessä kortin kuva ja teksti herättävät ajatuksia, nostavat esiin uusia näkökulmia omaan sen hetken elämäntilanteeseen liittyen tai muistuttavat ehkä jostain meille tärkeästä asiasta, mikä on jäänyt liian vähälle huomiolle omassa arjessa. En ole vielä kuullut kahta samanlaista tulkintaa yhdestä ja samasta kortista, vaan aina niissä heijastuu lukijan oma arvo- ja ajatusmaailma.

15027553_1247371585284260_4679707690800050988_n

Kuva: Krista Keltanen

Minun tämän vuoden teemakortikseni nousi osuvasti ”Se mihin kiinnitän huomioni, kasvaa”. Helmikuun hyvän mielen korttini on hyvän tekeminen ja varsin sopivasti olinkin juuri varannut paikan ensiapukoulutukseen. Muita fokusointini kohteita ovat muun muassa sisukkuus ja myötätunto. Näin jokaiselle kuukaudelle on nyt oma hyvän mielen taitonsa, mihin erityisesti keskitän huomioni sen kuun ajan. Apunani tässä toimii myös Passion Planner (siitä kirjoitan lisää joskus toiste). Näillä eväillä uskoisin, että kuluva vuosi tulee tarjoamaan fokusoinnin lisäksi myös varsin tarpeellisia uusia näkökulmia omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini.

12790947_1061403067214447_6974869470141219832_n

Kuva: Krista Keltanen

***

Tämä postaus ei ole maksettu mainos, vaan kirjoitettu ihan vain puhtaasti siitä ilosta ja kiitollisuudesta, että Maaretta on kehittänyt näin oivan työkalun. Hyödynnän kortteja usein asiakkaideni kanssa valmennuksissa ja olen käyttänyt niitä myös hakiessani inspiraatiota aiempiin tänä vuonna julkaisemiini blogiteksteihin. Kannattaa käydä tsekkaamassa Hyvän mielen taidot myös Facebookista!

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

4 vastausta kirjoitukseen “Toimiva työkalu fokusointiin”

 • Tuija kirjoitti:

  Loistavat kortit! Iloa elämään! Tuija

  • Ulrika Björkstam kirjoitti:

   Hei Tuija,

   Kiitos kommentistasi! Se oli jotenkin mennyt minulta ihan ohi, joten vastaus tulee nyt vähän jälkijättöisesti. Mutta kortit ovat kyllä minustakin loistavat!

   Kaikkea hyvää sinullekin,
   Ulrika

 • Teppo Ali-Mattila kirjoitti:

  Moi! Yhteinen ystävämme Nunnu Karppinen lähetti mulle Tedx puheesi linkin jo jokin aika sitten. Silloin en kiireessä ehtinyt sitä katsoa. Tänään pidän välipäivää ja palasin siihen asian muistuttua mieleeni. Pysäyttävä ja koskettava tositarina, inspiroivasti ja vahvasti kerrottuna – suuret kiitokset siitä. Olet varmasti esikuva monelle!
  Olen itse ammattimuusikko + mm. NLP Trainer. Jos sulle tulee spontaanisti olo ottaa yhteyttä, niin yhteystietoni ovat yllä. Tai jos haluat tulla HKO:n konserttiin Musiikkitaloon, niin voin järkätä liput. Kepeitä askeleita polullasi eteenpäin!
  -Teppo-

  • Ulrika Björkstam kirjoitti:

   Kiitos Teppo! Mukava kuulla, että pidit puheesta. Toivon, että tarinani antaa kuulijoille lisää uskoa omiin voimavaroihin ja ajattelemisen aihetta, joten tällainen palaute lämmittää aina mieltä :) Otan yhteystietosi talteen vastaisuuden varalle.

   Kaikkea hyvää sinullekin,
   Ulrika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>