Uskaltaisitko unelmoida?

Uskaltaisitko unelmoida?

Joskus omat ajatuksemme ja uskomuksemme saattavatkin olla unelmiemme toteutumisen suurimpina esteinä.

Unelmointi on sanana meille suomalaisille vähän vaikea. Se saa ajatukset helposti karkaamaan jonnekin höttöisiin pilvilinnoihin ja unelmoinnista puhuvaa pidetään arjesta irrallaan olevana haihattelijana. Minusta unelmat ja unelmointi taas on äärimmäisen vakavasti otettavaa puuhaa.

Turun TEDx-puheen jälkeen koin ahaa-elämyksen. Tajusin nimittäin toteuttaneeni yhden unelmistani. En vain itsekään aluksi ymmärtänyt tätä, sillä en ollut koskaan uskaltanut myöntää unelmaani edes itselleni. Olen kuitenkin fanittanut TED Talk -konseptia jo pitkään ja sen nimissä lavalle yleisön eteen nouseminen ja omien pelkojeni voittaminen oli ollut salainen haaveeni, vaikken ollut sitä itsellenikään myöntänyt. Unelmointini esteenä olivat sen kaltaiset ajatukset, kuten ”mitä muutkin minusta ajattelevat” ja ”ihan kuin ketään oikeasti kiinnostaisi, mitä minulla on sanottavana”. Toisin sanoen, pienensin siis itse itseni ensin, ennen kuin kukaan muu ehtisi niin tehdä. On toki fiksua suojella itseään ja myös niitä omia unelmiaan toisten kritiikiltä ja julkiselta lyttäykseltä, mutta joskus omat ajatuksemme ja uskomuksemme saattavatkin olla unelmiemme toteutumisen suurimpina esteinä.

Sanotaan, että jos unelmasi eivät yhtään pelota sinua, ne eivät ole tarpeeksi suuria. Meillä kaikilla on kyky unelmointiin, mutta kadotamme sen helposti aikuistumisen myötä ja arjen pyörityksessä. Tietoinen mielemme astuu kuvaan ja ottaa ohjat, jolloin se myös alkaa rajoittamaan unelmiamme. Se sanoo meille ”eihän tuossa ole mitään järkeä, ei tule onnistumaan.” Mutta tarvitseeko unelmissa ylipäätään aina olla järkeä? Joka päivä jossain joku tekee täysin järjettömiltä tai mahdottomilta tuntuvia asioita, onnistuu niissä ja tekee unelmiaan todeksi. Kysy 5-vuotiaalta, mistä hän unelmoi ja saat todennäköisesti vastaukseksi jotain sen kaltaista, että hän haluaisi isona olla prinsessa tai astronautti. Hyvä, ei välttämättä se kaikkein helpoiten toteutettavissa oleva unelma, mutta on niitäkin tositarinoita, joissa aivan tuikitavallisesta lähiötytöstä tosiaan tulee prinsessa. On oikeastaan vain näkökulmaero, onko jokin asia epärealistinen tai saavuttamaton, vaiko vain hankalammin saavutettavissa tai suuremman ponnistelun takana.

if your dreams dont scare you

Se, että unelma tuntuu pelottavalta, kertoo siitä, että asia on oikeasti itselle tärkeä. Sen takia niitä on hyvä suojella muiden mielipiteiltä. Kaikki unelmat eivät kuitenkaan aina toteudu, ja mielestäni niiden ei aina ole tarkoituskaan toteutua. Pelkkä unelmointi on silti harvoin vaarallista. Ne voivat olla miten suuria ja rohkeita tahansa, sillä asioista unelmoiminen harvoin satuttaa ketään. Unelmoinnilla ei myöskään aina tarvitse olla sen suurempaa merkitystä tai tarkoitusta. Ne voivat olla vain piristäviä päiväunelmia ja sinänsä harmittomia. Toisaalta jos unelmiensa haluaa toteutuvan, täytyy niiden eteen tehdä töitä. Hulluimpien ja suurimpienkin unelmien kohdalla voi aina miettiä, mikä niissä on minulle tärkeää. Mikä niissä tuntuu arvokkaalta? Miten voin itse edistää noita arvoja ja asioita elämässäni niin, että kulkisin unelmiani kohti?

Unelmointi kannattaa aina. Kun tarkastelemme unelmiamme ja niihin liittyviä arvoja, saatamme oppia jotain uutta itsestämme. Huomiomme kiinnittyy eri asioihin kuin aiemmin ja huomaamme sellaisia mahdollisuuksia, mitkä muuten ehkä menisivätkin meiltä ohi. Uskallamme myös paremmin tarttua näihin mahdollisuuksiin silloin, kun ne osuvat kohdallemme. Siksi itsensä ja omien unelmiensa pienentäminen, vaikka jo ajatustenkin tasolla, voi olla todella haitallista. Onneksi yllytyshullu minussa tarttui esiintymismahdollisuuteen, vaikka jälkikäteen tulikin kieltämättä monta kertaa mietittyä, kuinka pääsisin kiemurtelemaan lupauksestani irti. Unelmointi, mahdollisuuksiin tarttuminen, säännöllinen epäonnistuminen sekä tuon pelon ja häpeän tunteen voittaminen ruokkii nimittäin meissä asuvaa sinnikkyyttä, sisua ja rohkeutta.

Tein tälle vuodelle vain yhden lupauksen: lupasin itselleni olla rohkeampi. Unelmoida rohkeammin. Katsotaan, mihin se vie.

 

Kuva: Gratisography

 

Avainsanat:
, , ,
Ei kommentteja

Kommentointi on suljettu.