Sama kehomieli kesät talvet

Sama kehomieli kesät talvet

Suorittamiseen taipuvainen suorittaa helposti myös lomalla.

Pitkittyneet poikkeusolot ovat koetelleet monin tavoin kestävyyttämme ja näin kesän kynnyksellä moni haikailee vapaampien aikojen perään. Ajatus siitä, että vihdoin pääsemme tapaamaan toisiamme vapaammin sekä viettämään aikaa ravintoloissa ja tapahtumissa saa monet suunnittelemaan kesätekemisiään ja menemisiään entistäkin suuremmalla innolla. Ja mikäpä siinä, lyhyestä kesästä ja pitkään odotetuista lomista saakin nauttia!

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että meillä on vuoden ympäri sama kehomieli, joka ei tottele lomakausia. Jos arjessa on ollut paljon kuormitusta, on kohtuutonta kehomieltä kohtaan asettaa samanlaiset suoritustavoitteet myös lomalle. Silti suorittamiseen taipuvainen suorittaa helposti myös kesällä. Tehtävälista saattaa toki näyttää vähän erilaiselta, kun kalenterin täyttävät työpalavereiden ja harrastusten sijaan mökkireissut ja puutarhan kunnostukset.  Kivakin tekeminen ja puuhastelu voi muuttua kuormittavaksi, jos ei muista ottaa aikaa myös lepoon.

Harjoittele palautumisen taitoja myös kesällä

Tutkimusten mukaan loman palauttavat vaikutukset haihtuvat viimeistään neljän viikon kuluttua loman päättymisestä. Vaikka lomalla usein ajatellaan ladattavan akkuja syksyä varten, on tuo lataus kuitenkin hupenevaa sorttia. Nyt kesän ja lomakauden kynnyksellä onkin oiva hetki miettiä, millä tavoin edessä olevan ajan voisi käyttää kehomieltä ja palautumista huomioiden, sekä palautumisen taitoja opetellen. Suosittelen ottamaan kuunteluun Kaisa Jaakkolan kanssa taannoin käymäni keskustelun palautumiseen liittyen täältä!

Mitä jos ottaisitkin tänä kesänä aikaa ihan vain olemiseen? Voisitko jättää enemmän aikaa joutenololle ja pysähtyä olemaan tässä hetkessä suunnittelematta tekemisiäsi sen kummemmin? Meillä on helposti mielessämme tietty ideaali siitä, mitä kesällä ”pitää” tehdä, mutta kuka sen lopulta määrittelee? Onnistuneen kesän ja loman kriteerit ovat täysin omassa päätäntävallassamme.

Someton loma?

Nykyään valtaosa meistä elää niin suuren informaatio- ja viestitulvan keskellä, että yhä useampi haaveilee olevansa täysin ”offline” koko loman. Mutta yhtä lailla voi olla kova vaatimus pitää täysin someton kesä. Sosiaalisen median haitoista mielenterveydelle ei oikein voida kiistellä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet sen heikentävät vaikutukset keskittymiskykyymme sekä yhteydet lisääntyneeseen masennusoireiluun etenkin nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Toisaalta sosiaalinen media myös rikastaa ja ravitsee. Instagramin syötettä selaillessa voi törmätä moniin ystävien jakamiin ilahduttaviin kuulumisiin tai vaikkapa löytää vinkkejä uusista kesäisistä lomakohteista. Kasvi- ja luontokuvat voivat jopa vähentää koettua stressiä. Täysin someton kesäloma ei siis ole mikään itseisarvo sinänsä, eikä itseä kannata mielestäni turhaan soimata, jos uutisvirtaa tuleekin selailtua hyvistä aikeista huolimatta. Mutta kehomieli voi kiittää sinua siitä, että puhelimen näytön sijaan katseletkin kukkia ja puita vieressäsi.

 

 

 

Seuraava kirjoitus:
Ei kommentteja

Lisää kommentti